BIKAN
 
Resor med mervärde Upplevelser för alla

Upplev Europa på cykel
Allt från lätta turer till avancerad MTB cykling
Upplevelseresor - Start  
 

Skidresor

Tidigt på våren passerade jag Piesport på en resa genom Europa. Under besöket passade jag på att testa att cykla i detta vackra och cykelvänliga landskap.

 

En illustrerad reseberättelse från en cykeltur av Håkan Landberg

 

Vandringsresor
Cykelresor
Individuella
Reseberättelser
Vinresor
 
En sömning söndagsmorgon gick jag upp för en dags cykling längs Mosel. Det var inte en själ ute mer än jag trotts att klockan passerat nio och det var kanske inte så konstigt, dimman låg tät och kall längs floden.

Jag fick ta på mig allt jag hade när jag trampade iväg och det var ändå kallt - men oerhört fridfullt och tyst. Inte en bil och knappt en människa

Jag insåg efter en stund att så här tidigt på våren är floden kall. Då borde det vara bättre solchanser lite högre upp i bergen.

Min första plan hade varit at cykla till den gamla medeltidsstaden Bernkastel för att köpa mig lite kartmaterial, ta en fika och lägga upp dagens rutt.

Nu bleve det i stället till att cykla efter översiktskartan och de utmärkta skyltarna mot soleskenet.

En långsam uppförsbacke tog mig upp och bort från floden. På vägen upp mötte jag fler rådjur än bilar och plötsligt korades min väg av ett gäng MTB-are som kanske hade samma tanke som jag.

 

Jag hade siktat in mig på en liten  by som heter Gorhousen och som skulle visa sig ligga sådär 400 meter ovanför floden. det började med ganska snälla uppförsbackar från Brauneberg via Burgenfahls till forelldammarna vid Klaramüle.

Sedan bantade det på men med lite tålamod och låga växlar så kommer även en trött gammal man upp till slut.

Nu är det inte långt kvar (ovan) oh solen skiner varmt och gott.

Väl uppe fik man fin utsikt över vidsträckta fällt. Nedanför näst by någonstans gömmer sig Mosel (ovan höger).

Nästa mål var Manzelfeld. Byn såg inte ut att ligga så långt bort men nu var det mer vandringsväg än bilväg och - skulle det visa sig - en djup ravin att passera. Så det blev uppför igen på fina skogsvägar innan jag till slut kunde börja rulla ner mot Bernkastel. Det kändes lite konstigt att närma sig borgen, som jag bara sett nerifrån förut, uppifrån.

Väl framme i Bernkastel blev det lunch och en timmes välförtjänt vila bland de fina gamla husen.

 

Nu var det för sent att köpa kartor så återfärden fick bli lite på känn den också. På slutet gav jag upp och slog på GPS-en, inte så dumt när man börjar bli trött och vill hem.

 

 

 

 

 

 

 

Nu var det ingen dimma kvar vid floden och vingårdarna låg ansade och färdiga för vårsolens värme.

Totalt blev det 65 km och sammantaget en helt fantastisk dag, mestadels i strålande sol och härlig vårvärme.