BIKAN
 
Resor med mervärde Upplevelser för alla

Upplev Europa på cykel
Allt från lätta turer till avancerad MTB cykling
Upplevelseresor - Start  

Reserapport från MTB-tur Sella Rond
sommaren 2011

 
 

Skidresor

 

 

Sommaren 2011 var vi på en rekognoseringsresa i Dolomiterna. Sella Ronda, en härlig skidtur som vi åkt många gånger. Idag skall vi för första gången få uppleva hur det ser ut på sommaren.

 

En illustrerad reseberättelse från en cykeltur av Bo Pettersson

 

Läs mer om cykling i Dolomiterna, klicka här!

Vandringsresor
Cykelresor
Individuella
Reseberättelser
Vinresor
 

Den här turen måste man cykla med en godkänd guide för att få köpa liftkort och vi har samling på torget i Canazei redan kl 08.00 på morgonen. Det ser ut att bli en härlig dag med ”lagom” cykeltemperatur. Efter att ha hälsat och pratat lite med våra guider Elia och Steffano rullar vi någon kilometer ner till Campitello där den först kabinbanan skall lyfta oss upp på den första toppen.

Det är fortfarande lite morgonkyla kvar i luften när vi kommer upp på toppen och vi känner hur förväntansfulla vi är när vi tittar ut över vyerna. Turen börjar med att vi under någon timma snirklar oss ner över grönskande blomsterängar och ringlande stigar ner mot Val Gardena. En kort stigning upp på den motsatta bergssidan innan vi tar en ny lift upp mot nästa pass vi skall passera.

 

Vi är nu på väg mot Corvara och vi åker mestadels på smala stigar som går i serpentiner nerför slutningarna. Det är inte jättebrant utan bara underbart roligt. Det bubblar i hela kroppen när man får åka i så långa nerförsbackar det känns som om de aldrig tar slut. Visst kommer det ett och annat brant parti där vi får gå några meter och vist kommer det en och annan liten uppförsbacke, men de märker man knappast. När vi närmar oss Corvara blir stigarna bredare och vi får börja samsa oss med vandrare som är ute och njuter. I de lägre partierna är det nästan lika mycket folk som det är på vintern.

Nere i Corvara cyklar vi igenom byn och njuter av folklivet en stund innan vi tar liften upp på nästa höjdplatå. Här kommer det ringlande svaga uppförsbackar när vi söker oss inåt och upp mot toppen på högplatån mellan Corvara och Arabba. Det är inga bergsformationer här utan bara grönskande ängar och små skogspartier.

Med rejält svettig tröja är det så dags för lunch uppe på toppen. Här är det verkligen en blandning på aktiviteterna, vi lunchar ihop med allt från löpare och vandrare till ryttare, och alla är vi här för det så vackert och mycket varmare eftersom höjden inte är så stor som på topparna vi just kommit över.

Efter en välbehövlig rast och lunch bär det nu av mot Arabba. Det blir en blandning av utför och uppför på smala stigar. Så småningom kommer det en lite längre backe när vi skall över sista passet innan vi rullar ner till Arabba. Här blir det en skön paus i solstolarna medan vi väntar på nästa avgång för kabinbanan upp till nästa topp. Nu vet vi att det är slut på värmen för vi skall upp över den sista bergskammen för dagen. Vi skall först ta lift och sedan fortsätta svagt uppför till 2400m innan det bär av nedåt tillbaka till Canazei.

Nu är det inte långt kvar till toppen ovanför Canazei och stigen blir bredare och mer lättcyklad. Plötsligt är vi framme och ser från toppen hela Val di Fassa dalen med Canazei i förgrunden. Härifrån har vi bara ett hysteriskt långt downhill åk framför oss ner till botten. Det tar aldrig slut det bara växlar mellan ängsmark, grusväg, snirklig stig och någon meter här och där på vägen. Roligare än så här blir det inte. Våra guider ifrån Fassa Bike har gett oss en helt oförglömlig dag och vi tar farväl på torget efter många roliga mil.

På med överdragkläder och in i liften. Väl på toppen går vi rätt över kanten och runt på baksidan av bergsmassivet och på den branta slutningen har vi nu en perfekt utsikt över den stora glaciären Marmolada. Det är sjukt villt att få cykla här och stigen ringlar sig svagt uppför mot kammen. En sommar restaurang hänger på bergssluttningen med en panorama utsikt som är enastående och det vore på gränsen till kriminellt att inte ta en paus och njuta av en kopp kaffe.

Fakta:

Rundan är beroende på vägval ca 58 km

Vi använder ett antal liftar med det blir ändå ca 500 hm. Totalt är det 3400 hm

6-7 timmar är normal tid. Vi cyklade på 9 men då tog vi mycket tid till fotografering och lagade en del punkteringar.

Vi körde på en vanlig framdämpad och en helstel cykel så det behövs ingen downhill utrustning för att ha behållning av turen.

Ja, man blir trött, men det är det värt många många gånger om.

 

Tillbaka