BIKAN
 
Resor med mervärde Upplevelser för alla

Upplev Europa till fots
Allt från lätta turer till mer ansträngande äventyr
Upplevelseresor - Start  
 

Cypern - Cykling

 

Veckoprogram
"Tre korsriddarslott"

Alla tider är ungefärliga.

 

Man är inte alls inte bunden av att följa programmet.
Det är fritt att göra egna utflykter, och vi tipsar gärna
om spännande sådana, eller helt enkelt ta det lugnt
vid polen eller på stranden.

 

 

Tillbaka

 

Skidresor

Cykelresor
Resmål
Reseberättelser
Vinresor
 
Policy & resevilkor
 
Introduktion    
 

Vår cykelvecka är en spännande och njutningsfull semester längs Norra Cyperns vackra bergskedja Kyreniabergen från öster till väster. Under våren är marken i den väldoftande pinjeskogen täckt med orkidéer, flera av dem unika för Cypern. Under hösten kan ni njuta naturen och lugnet i behaglig temperatur. Såväl vår som höst besöker många flyttfåglar ön och vi ser dem ofta i bergen.

Bergen kröns av korsriddarslott, bysantinska kyrkor, kloster och ruiner från ända tillbaka till bronsåldern. Längs vägen passerar vi lokala, rustika värdshus där vi njuter underbar lokal mat och stor gästfrihet i skuggan av druvrankor och gamla olivträd.

Norra Cypern är fortfarande relativt oupptäckt av turister i stort. Det är inte ovanligt att cykla ostört en hel dag utan att möta någon. Utsikten är spektakulär och varierande med den gröna skogen på nordsluttningarna och den torra slätten i söder. En klar dag ser man lätt Turkiets 2 000 m höga ber på andra sidan havet.

I grunden är detta en åttadagars semester, men det går att variera och förlänga.

Nedresedag    
 

Vid ankomst till Cypern möter vi med transport från flygplatsen. Vi åker till vårt första pensionat där vi ska stanna i två nätter. Nu får du chans att koppla av efter resan och bekanta dig med din cykel.

  Välkomstmiddag
 

Efter välkomstdrink och middag informerar vi om praktiska ting och veckans aktiviteter.

Vi kommer att göra 5 cykelturer från öster till väster på ön.

Dag 1 Kantara till Esentepe
  Frukost
 

Första dagen åker vi bil upp till borgen Kantara, den bäst bevarade av de tre korsriddarborgarna på Norra Cypern. Detta legendariska Bysantinska slott från 900 talet var en utkikspost mot Arabiska anfallare från öster. från murarna har man en fantastisk utsikt över Karpashalvön. En klar dag ser man inte bara Turkiet utan även Syrien i fjärran.

Det var på Kantara den siste Bysantinsk härskaren över Cypern, Isaac Comnenos, tog sin tillflykt när ön invaderades av Rickhard Lejonhjärta vid hans tredje korståg.

Cykelturen tar dig ner genom den sömniga byn Kantara och sedan längs en bergsrygg på ca 700 möh. Vägen vindlar över kammen och vyn växlar mellan ett glittrande Medelhav i norr och Mesaoriaslätten i söder.

  Lunch
 

Efter en picknick lunch fortsätter turen ända ned till stranden.

Ungefärlig längd 49 km.

  Middag
Dag 2 Buffavento till Bellapais
  Frukost
 

Efter frukost åker vi till Buffavento passet där 700 trappsteg för oss upp till borgen. Här går vi in genom den fortfarande intakta grindstugan och fortsätter till toppen på 950 möh. Här uppe blåser det nästan alltid en svalkande vind och utsikten är fantastisk.

På vägen ner passerar vi världens största flagga. Denna Turkcypriotiska flagga har målats på bergets sydsluttning och syns väl från de Grekcypriotiska delen...

  Lunch
 

 

Även i dag är det picknick lunch. Vi fortsätter över bergskrönet ned till den historiska byn Bellapais, berömd genom boken "Cyperns bittra citroner" av Lauwrens Durrell. Där finns också ett medeltida kloster som vi besöker och det berömda "Lättjans träd" i vars skugga inget arbete är möjligt.

Ungefärlig längd 32 km.

  Middag
Dag 3 St Hilarion till Guzelyali
  Frukost
 

Dagen börjar med ett besök på borgen Hilarion. Borgen har en lång och brokig historia och har från tid till annan varit säte för kungafamiljen på Cypern.

En gång i tiden var borgen  riddarnas sommarpalats. I dag är den gamla tournerspelsbanan omgjort till skjutbana...

Efter besöket cyklar vi längs bergskrönet på en bra asfaltväg. Vi passerar bl a en tank från kriget som nu blivit monument.

  Lunch
 

 

Lunch äter vi på den idylliska och mycket vackert belägna restaurangen Kozan.

Sedan väntar en behaglig nedförsbacke och cykling längs kustvägen till strenden vid Guzelyali. Här kan man bada och koppla av inan transporten till hotellet

Ungefärlig längd 41 km.

  Middag
Dag 4 Vilodag
  Frukost
 

 

Vilodag - en dag för egna aktiviteter - eller för att bara slappa vid polen eller på stranden.

Vi arrangerar gärna olika former av aktiviteter, kontakta oss gärna i förväg eller tidigt under resan för bokning.

För den inte klarar att ligga still rekommenderar vi ett besök i Girne/Kyrenia.

 

  Lunch/middag
  Middag
Dag 5 Lapta till Geçitköy
  Frukost
 

 

Dagen börjar i den Cypriotiska byn Lapta med sina smala gator och sprudlande folkliv. Efter byn klättrar vi uppför berget i ca 7 km. När vi passerat kröner slingrar sig vägen sedan behagligt utför nordsluttningen till de sömniga små byarna Akçiçek och Alemdağ. Här känns det som tiden stått stilla och kontrasten är stor mot livliga Lapta vi utgick ifrån.

  Lunch
 

Turen fortsätter genom byn Kozan och in i Getçiköy-dalen där vi passerar en vacker klosterruin som vi kikar in i. Vi fortsätter sedan till slutmålet vid vattenreservoaren i Getçiköy, där många flyttfåglar samlas. En väg runt reservoaren blir en fín avslutning på dagen.

Under turen äter vi picknick lunch.

Ungefärlig längd 41 km.

  Middag
Dag 6 Geçitköy till Korucam udden
  Frukost
 

 

Sista dagen cykeltur börjar med jordbruksbygd som under våren är täckt av vilda blommor. En kortare klättring tar oss till den Maronitiska byn Korucam med sin imponerande kyrka. Byn är en av de få ställen på Norra Cypern som fortfarande domineras av grekisktalade kristna.

Vi fortsätter sedan mot kusten på en slingrande väg längs höga klippor, en ren njutning för cyklisten. avslutningen mot udden är flack och leder rakt ut mot fyren.

  Lunch
 

Från udden ser man Turkiet i norr under en klar dag och i söder breder Güzelyurts sandstrand ut sig flera kilomet med Trodosbergen i bakgrunden.

Härifrån kan man välja att cykla eller åka transportbil tillbak.

Under turen äter vi picknick lunch.

Över en avslutningsdrink kan vi summera en innehållsrik och omväxlande vecka . Har vi tur får vi medalj och diplom som bevis för vår insats.

  Middag
Hemresedag    
 

Programmet för hemresedagen beror helt av flygtiderna. Normalt lämnar vi hotellet relativt tidigt, ibland före frukost.

 

Tillbaka

 

Grönmarkerade måltider ingår i resans pris.
All dryck, förutom vatten under vandringarna, betalas av resenärerna själva.
Rödmarkerade måltider och aktiviteter kostar extra, naturligtvis är det inget tvång att delta och man väljer själv om, när och hur man vill äta.